Francuskie paluszki z czerwonym pesto
Paluszki z ciasta francuskiego to pyszna i szybka przekąska. Możemy je jeść na "sucho" jak również jako dodatek do czerwonego barszczyku.
Ja zrobiłam je z czerwonym pesto i serem mozzarella.
Ja zrobiłam je z czerwonym pesto i serem mozzarella.
Przepis jest na ok 16 szt.
Co potrzebujemy:
-2 opakowania ciasta francuskiego
-1 słoiczek pesto, czerwone lub zielone (zależy kto jakie lubi) :)
-100-150 g sera żółtego, ja użyłam mozzarelle ale może to być również parmezan
-1 jajko
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( ja dałam folie). Rozgrzewamy piekarnik do 200°C
Ser żółty ścieramy na tarce.
Otwieramy jedno opakowanie ciasta i prostujemy - możemy do tego użyć wałka :)
Smarujemy równomiernie ciasto wybranym rodzajem pesto i posypujemy serem.
Smarujemy równomiernie ciasto wybranym rodzajem pesto i posypujemy serem.
Przykrywamy całość drugą porcją ciasta i tniemy je na około 1.5-2 cm paski.
Trzymając za końce zwijamy ciasto w spiralę.
Spirale przenosimy na blachę i zachowujemy większy odstęp, ponieważ one jeszcze urosną :)
Żeby były złociste smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25min
Pyszne! 💕
Dajcie znać czy wypróbujecie kiedyś ten przepis :)
A może już je robiliście? :)
To taka pizza z ciastem francuskim w innym kształcie? Nie mam pojęcia co to jest pesto, ale wydaje mi się, że jakiś sos?
OdpowiedzUsuńOczy Outsidera blog
Tak.
UsuńTo w pewnym rodzaju sos. :)
Czerwone pesto jest z suszonych pomidorów z dodatkiem orzeszków pini.
Zielone jest na bazie bazylii również z dodatkiem orzeszków pini
Mniam! :)
OdpowiedzUsuń